Obilježen 32. Svjetski dan sporta

  • Događanja
  • Galerija slika
28.05.2024
  1. SVJETSKI DAN SPORTA svečano je obilježen na Športsko-rekreacijskom centru Trnje, 25. svibnja 2024. godine.

 

Glavno događanje na 32. SVJETSKOM DANU SPORTA bilo je održavanje jubilarnog 10. FESTIVALA REDOVITOG TJELESNOG VJEŽBANJA kojeg je otvorio gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević. Na festivalu je sudjelovalo čak 21 skupina vježbača, koji su s ponosom predstavili svoja sportsko-rekreacijska društva, istovremeno se odlično zabavljajući. Sudionici su i ove godine pokazali iznimnu uvježbanost, energiju i pokretljivost u svojim izvedbama. Među ekipama su bile: MO Dravska, DSR Medveščak, MO Gornje Vrapče i MO Vrapče Centar, Kruge-Stenjevec-Kustošija, MO Knežija, Trešnjevka jug, MO Klaka, MO Pongrančevo, MO Gajnice, MO Donja Kustošija, DŠR Peščenica, MO Dobri dol, MO Bukovac, te osam skupina iz DŠR-a Trnje, među kojima su bile i dvije skupine Ukrajinki.

 

Uz festival, održani su i uzbudljivi sportski susreti mladih sportaša. Djevojčice i dječaci odmjerili su svoje snage u nogometu, tenisu i odbojci. U nogometnom turniru osnovnih škola sudjelovale su: OŠ Rapska, OŠ Matka Laginje, OŠ Jelkovec, OŠ Rudeš i OŠ Mate Lovraka, dok su u turniru otvorenih škola nogometa sudjelovali: Dinamo, Rudeš, Nur, Lokomotiva, Kustošija i Brezovica. Natjecateljskog duha i talenta nije nedostajalo, a gledatelji su imali priliku uživati u brojnim uzbudljivim momentima.

 

U odbojkaškom turniru za djevojčice sudjelovalo je šest ekipa, po dvije ekipe iz škola OŠ Rapska, OŠ Augusta Cesarca i OŠ Marin Držić. U odbojkaškom turniru za dječake ukupno su sudjelovale četiri ekipe: Vatrena, Dinamo Trnje, Vatrena lopta i ekipa Ni da ni ne. Sve ekipe treba pohvaliti za prikazivanje pravog sportskog duha i zajedništva.

 

Članovi sportskih društava imali su priliku odmjeriti svoje snage u boćanju i stolnom tenisu, a iako natjecateljskog duha nije nedostajalo, bili su to susreti prijateljskog karaktera. Za one s natjecateljskim duhom, organiziran je nagradni sportski poligon, koji je privukao pažnju mnogima. Na 32. DANU SPORTA prezentiran je i hodomet, idealan za ljubitelje nogometa koji žele izbjeći natjecateljski nogomet zbog rizika od ozljede ili zbog starosti, s obzirom da je hodomet beskontaktni sport.

 

Osim mnogobrojnih sportskih aktivnosti na otvorenom, u dvorani na ŠRC-u Trnje, moglo se poslušati i zanimljiva predavanja: „Fiziologija starenja – što se događa s organizmom tokom starenja“, „Važnost tjelesnog vježbanja u starijoj dobi te program vježbanja“ i „Kontraindikacije na tjelesno vježbanje i važnost savjetovanja s liječnikom prije uključivanja u organizirani program tjelesnog vježbanja“. Posjetitelji su također mogli prisustvovati radionicama: „Osobitosti debljine u starijih osoba“ i „Prehrana i dodaci prehrani u starijoj dobi“. Bila je to jedinstvena prilika za savjetovanje sa stručnjacima, razgovor o mogućnostima za uključivanje u različite sportske aktivnosti te za saznati više o prednostima redovite tjelesne aktivnosti za vlastito blagostanje. Treba istaknuti da je bilo omogućeno medicinsko mjerenje šećera u krvi i tlaka za sve posjetitelje.

Članovi sportskih društava i ostali posjetitelji imali su priliku doznati sve informacije o aktivnostima koje provodi ZAGREBAČKI SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE “SPORT ZA SVE” na njihovom informativnom štandu, bilo da se radi o različitim sportskim programima ili rekreacijskim aktivnostima dostupnima u gradu. “SPORT ZA SVE” promiče ideju da je sport i tjelesna aktivnost dostupna svima, bez obzira na dob ili razinu kondicije, te da je važan čimbenik u održavanju zdravlja i kvalitete života.

 

Ovaj divan proljetni dan, kojem je prisustvovalo preko 500 ljudi, svečano je zatvoren uz glazbu benda „Dobri duh Zagreba“ i besplatne porcije ukusnog graha za sve sudionike.

Gdje nas možete pronaći?

Ulica grada Vukovara 236e - 10 000 Zagreb